Er 5G farligt? Dette siger WHO, Sundhedsstyrelsen, Kræftens Bekæmpelse og forskere

5G-netværk er sundhedsskadelige, mener kritikere af netværksteknologien. Men er 5G virkelig farligt? Se, hvad eksperter, forskere og myndigheder siger om 5G.

Er 5G farligt? Dette siger WHO, Sundhedsstyrelsen, Kræftens Bekæmpelse og forskere

5G – 5. generations mobilnetværk – har været genstand for stor debat i efterhånden nogle år. Kritikere af teknologien frygter, at de kortere radiobølger er skadelige for mennesker og natur. Kritikken går især på de højfrekvente radiobølger inden for frekvensområde 2, det vil sige fra 24 til 100 GHz – også kendt som mmWave.

Den amerikanske professor emeritus Martin Pall tilhører en lille gruppe forskere, der mener, at radiobølger er sundhedsskadelige. 5G-kritikere refererer ifølge Videnskab.dk ofte til hans forskning. I videnskabelige kredse er hans videnskabelige artikel ”Wi-Fi er en alvorlig trussel mod folkesundheden” dog blevet kritiseret for at være “videnskabelig uredelig”, fordi han skulle have håndplukket studier, der understøtter det budskab, han gerne vil have frem.

Læs også: Se hvor langt teleselskaberne er nået med at udrulle 5G

Her ses 5G i det elektromagnetiske spektrum. Foto: 5G-netværk.dk.

WHO:

Verdenssundhedsorganisationen, WHO, mener generelt om elektronmagnetiske stråler:

”I forhold til de meget lave mængder af eksponering og hidtidigt indsamlede forskningsresultater er der ingen overbevisende videnskabelig evidens for, at de svage radiobølger fra basestationer og trådløse netværk forårsager farlige og uønskede helbredsbivirkninger.”

Om 5G mere specifikt oplyser WHO:

“Forudsat at den samlede eksponering (af 5G, red.) forbliver under internationale retningslinjer, ventes der ikke at være nogen konsekvenser for folksundheden”.

Grænseværdierne for elektromagnetisk stråling er bestemt i EU og lyder på 2 watt stråling per kilogram biologisk væv – uanset netværksteknologi. For en sikkerheds skyld er denne grænse desuden fastlagt med en sikkerhedsmargin svarende til en faktor 10 til 50, oplyser Sundhedssyrelsen.

Se også: Guide til 5G-telefoner

Sundhedsstyrelsen:

Og netop Sundhedsstyrelsen mener følgende om 5G:

”Helt overordnet er det Sundhedsstyrelsens vurdering, at der ikke er en sundhedsrisiko forbundet med 5G. Målinger viser, at den samlede stråling fra mobiltelefoner, Wi-Fi og andet apparatur, som i dag udsender ikke-ioniserende stråling (fx mobilstråling), er svag og ligger langt under grænseværdierne for, hvad der er sundhedsskadeligt. Baseret på viden og forskning på området har Sundhedsstyrelsen ingen grund til at tro, at 5G vil ændre på det.”

Se også: Guide til 5G-teknologien

Kræftens Bekæmpelse:

Kræftens Bekæmpelse har også forholdt sig til 5G og mener, at der ikke er grund til at bekymre sig om 5G-teknologien og kræftrisici med den viden, vi har i dag.

De baserer deres holdning på baggrund af foreløbige undersøgelser af hidtidige netværksteknologier, som er samlet og gennemgået af ekspertpaneler nedsat af blandt andet EU og WHO. Ekspertpanelerne har ikke fundet tegn på, at der skulle være en risiko for at få kræft fra de elektromagnetiske felter, som mobiltelefoner sender inden for de grænseværdier, der er vedtaget.

WHO’s kræftforskningsinstitut IARC klassificerede i 2011 elektromagnetisk stråling fra mobiltelefoner på den såkaldte mistankeliste. Det er altså ikke påvist, at mobilstråling er farlig, men klassificeringen er et udtryk for, at man er nødt til at forske yderligere i mobilstråling for at afklare, om der er en reel risiko for at få kræft.

Læs også: Test af 5G-telefoner: Dyrere er ikke nødvendigvis bedre

Oversigtsstudie:

I september 2019 udgav den ungarske professor Myrtill Simkó et oversigtsstudie over 94 forskningsartikler om 5G-teknologiens betydning for både celler og forsøgsdyr. Hun forsker for de tyske myndigheder i, hvordan elektromagnetisk stråling påvirker celler i dyr.

Ligesom det lyder fra mange andre myndigheder og instanser konkluderede hun, at der er brug for yderligere forskning, før man med sikkerhed kan sige noget om, hvorvidt 5G er farligt eller ej. Men der er altså indtil ikke meget, der tyder på, at det skulle være sundhedsskadeligt.

”Forskningen viser ingen farlige eller skadelige effekter af strålingen, men der er stadig mange ubesvarede spørgsmål, og det vil der altid være, fordi det er umuligt at bevise, at noget ikke har en effekt,” sagde forskeren sidste år til DR.

Vil du læse mere om, hvorvidt strålingen fra 5G er farlig eller ej? På 5G-netværk kan du læse meget mere om 5G. Du kan også blive meget klogere på netværksteknologien, hvilke muligheder 5G giver, hvilke telefoner der virker med 5G og hvor langt de danske teleselskaber er nået med udrulningen.

Læs også: mmWave: Hvad er det og hvad er formålet?